pere faura
   performance artist
(press) radio patio
   
press:
data autor / publicació lang
2014.Abril Redacción / variante cultural es
2013.Març Bàrbara Raubert / timeout.cat/barcelona ca
2012.Setembre.9 Redacción / araponent.cat ca

press_03:

radio patio (en pareja)

Cuerpo en movimiento para tocar el cielo
DANZA PARA TOCAR EL CIELO
- variantecultural.wordpress.com/lo-que-veo/
Abril,2014

radio patio

En días pasados hemos vivido la semana internacional de la danza, tantos y tantos países con miles de espectáculos, suele ser más divertida que la semana santa y seguramente nos eleva a niveles espirituales mucho más altos, porque debemos recordar que la danza nace en el ser humano allá en los albores de los tiempos para tratar de conectar con los espíritus-dioses de la naturaleza, los seres humanos entienden que la liberación del cuerpo y la aceptación de un ritmo cósmico enriquece el espíritu… cosa que no ocurre en las discos a menos que se presente una oportunidad de orgía a lo matrix.

Is good es bien

El fin de semana tuve la fortuna de contemplar un poco de ese ejercicio que a mí me queda tan lejano, que es la danza, digo lejano porque es algo que mi cuerpo está prácticamente incapacitado para realizar de modo que no pierda la dignidad propia. Por eso me sorprende mucho cuando veo a buenos bailarines ejecutar de manera tan magnifica coreografías que pueden transmitir historias, sentimientos, formas, en fin, emociones miles. Asistimos a la sala del Is good es bien para una doble dosis de este arte.

En primer lugar pude ver por segunda vez “Cheers”. Marco por segunda vez porque es impresionante la manera en que un ejercicio tan orgánico y vivo como la danza va creciendo y madurando. La primera vez que lo vi me gustó, la segunda simplemente me encantó. Dos estupendas bailarinas como son Ariadna Peya y Olga Lladó nos conducen por una escena donde, en medio de una fiesta o de un bar (a libre elección para el espectador), dos personajes van encontrando diversas emociones al tiempo que descorchan botellas de cava, situación que se va haciendo más compleja y donde se van distorsionando las acciones. Es impresionante ver la manera en que estas dos bailarinas han alcanzado un completo estado de bien estar, se compenetran de tal modo que con solo un suspiro o una mirada una sabe lo que hará la otra, hay algo que va más allá de la coreografía y es la complicidad entre dos bailarines, donde pareciera que dejan de ser dos personas para ser una sola forma que se manifiesta en el escenario. Si alguien tiene la oportunidad de encontrar esta pieza programada por favor no duden en asistir.

En segundo lugar un espectáculo con tintes de genialidad, “Radio Patio”, de Pere Faura y Anna Rubirola, donde ambos bailarines ejecutan una complicada improvisación con la emisión de una radio en vivo y en tiempo real. Te arranca risas, te mantiene al filo de la silla esperando el cambio de la siguiente estación y te mantiene atento todo el tiempo tratando de dilucidar hacia dónde se dirigen los personajes. Una práctica que cada vez nos queda más lejana en el tiempo como lo es pasar una tarde con la radio y cambiar las estaciones para encontrar música, deportes, tertulias, etc., crea una atmósfera mágica en uno de esos aparatos que tienen ya tientes de mundo antiguo, la vieja modernidad, pero allí coreografías y acting improvisados te llevan a otro mundo, de un modo tan plácido. No es fácil crear una linea argumental de la nada, mucho menos cuando el argumento carece de las pautas narrativas convencionales, es decir, no hay un claro principio, no hay una historia, no un claro clímax, no hay un final, pero aún así de manera improvisada “Radio Patio” logra conseguir que te mantengas a la espera de lo que sucederá transportado por un muy buen ritmo de espectáculo.

Gracias al Is good, gracias a los bailarines, gracias a la semana internacional de la danza, gracias a los dioses que nos dejaron soñar con la posibilidad de que nuestro cuerpo fuese divino.

font / source:
> http://variantecultural.wordpress.com/lo-que-veo/

^ press index
< radio patio

press_02:

El bon humor de Pere Faura
Pere Faura surt al pati per improvisar la seva especial barreja d’ironia i fisicitat

per Bàrbara Raubert
març 2013
www.timeout.cat/barcelona

pere faura

Què passa al Patio?
Que se m'ha tornat a encendre la flama de la improvisació i he encetat aquesta branca que anomeno Patio (Radio Patio, Solo al Patio, Todos al Patio i Video Patio) i que ara presento a l'Antic Teatre amb la idea d'un espai de joc casolà on em permeto realment ballar amb llibertat, com no ho faig en les obres amb més dramatúrgia i material fixat.

I això?
És un trauma de quan estudiava a Amsterdam, on vaig viure vuit anys. Se'm valorava per les idees i pel que feia amb el vídeo, però molt menys pel moviment que creava. Vaig entrar en crisi fins que vaig decidir que no compondria mai més el meu propi moviment, sinó que el copiaria d'algú altre. I d'aquí van sortir les peces sobre els musicals i sobre l'striptease, peces de teatre referencial. L'estada amb el Wooster Group de Nova York també em va ajudar a entendre que hi ha diferents mecanismes d'actuació per a l'intèrpret.

Escoltes sovint la ràdio?
Sí, sempre! Al matí sóc més de tertúlies i notícies, però durant la resta del dia i pel carrer, música. A Radio Patio vaig canviant de freqüències i segons el que s'emet vaig desenvolupant estratègies d'acció. Quan trobo futbol m'encanta perquè és molt coreogràfic: parlen de ficisitat, de composició, d'intensitats, de caràcter... i també diuen algunes estupideses, que m'encanten.

En la primera obra que et vaig veure ballaves en una disco, a continuació feies Dancing in the rain, després de bomber, movent-te amb les notícies dels diaris, i ara amb la ràdio.
Segueixo els meus instints en relació amb el que em vaig trobant, no és una trajectòria predeterminada. El que m'interessa és tocar la baixa cultura perquè forma part de la memòria col·lectiva de la gent, i això ajuda a arribar al públic. El que ens uneix és aquesta porqueria.

Ens estàs desemmascarant?

Com a mínim, jo sóc així. Entenc l'art de manera oberta i m'agrada saltar d'un registre a un altre. Els que ens dediquem a la dansa contemporània som gent rara, acceptem-ho, però la majoria encara se la pren massa seriosament. Danza y chistes, l'obra que presento a l'abril, també parteix de la improvisació, i és una selecció d'acudits clàssics per riure'ns de la dansa contemporània.

Les teves fonts d'inspiració són molt variades.
A Amsterdam vaig conèixer el conceptualisme francès de Jérôme Bel i Xavier Le Roy, que em va ensenyar a entendre la dansa d'una manera diferent, des del concepte. Però em ve de petit, jo feia totes les activitats extraescolars possibles... I continuo igual, interessat en moltes coses i amb referents variadíssims: del porno, a la dansa abstracta o al cine de culte.

I tal com està el patio, no tornaries a marxar?
Fa gairebé dos anys, després d'una altra crisi creativa, vaig decidir tornar i penso que ara és important quedar-se. Encara que hagi de treballar vint vegades més per guanyar vint vegades menys, ara és important ser aquí.

PATIO
Antic Teatre.
Tots els dimarts de març

font / source:
> www.timeout.cat/barcelona

^ press index
< radio patio

press_01:

Pere Faura improvisa amb una ràdio a la FiraTàrrega
El coreògraf i ballarí ha portat a la fira 'Radio Patio' i 'Dansa real ja!'

Tàrrega - araponent.cat
18/09/12

Una peça d'improvisació a partir de continguts recollits en un reproductor de ràdio. Això és el que presenta el coreògraf i ballarí Pere Faura en l'espectacle d'humor 'Radio Patio', que s'ha pogut veure aquest matí a la Plaça dels Comediants de FiraTàrrega. Al muntatge Faura va sincronitzant emissores de ràdio i mescla diferents tècniques escèniques segons el que soni. Ja sigui una cançó de discoteca, música clàssica o un discurs dels més avorrits, l'artista sincronitza els moviments del seu cos amb un muntatge on hi ha una gran proximitat entre l'actor i el públic.

radio patio / tàrrega
                                                El coreògraf i ballarí Pere Faura a 'Radio Patio'.

Aquest és un dels dos espectacles que ha presentat Pere Faura a la FiraTàrrega. L'altre ha estat 'Dansa real ja!', una performance de carrer que reclama la creació d'un món de la dansa. Faura es va formar als Països Baixos i col·labora actualment amb La Caldera i el Mercat de les Flors.

font / source:
>
http://www.araponent.cat/noticia/40275/pere-faura-improvisa-amb-una-radio-a-la-firatarrega

^ press index
< radio patio